HomeAbout usToz Toplama Sistemleri


Toz Toplama Sistemleri

Üretim sahasında çıkan büyük tanecikli atıklar ya da geri dönüşüme tabi tutulacak büyük zerrecikli tanelerin tek bir yerde toplanmasını sağlayan havalandırma tesisatıdır. Genel havalandırmanın aksine orta basınç fanlar ve spiral yani yuvarlak kanal kullanılmaktadır. Taneciklerin emisyonu için büyük bir emiş gücüne sahip olması gereken bu havalandırma sistemi filtreli ya da torbalı olarak ikiye ayrılır. Torbalı toz toplama üniteleri yüksek vakumlu fanlar sayesinde torbalarda birikerek alttaki poşet torbalarda birikir.

Vakumlu toz toplama fanının çektiği hava ipek ya da kotondan yapılmış üst torbalardan dışarıya çıkar. İç mekanda kullanılan toz toplama ünitelerinde kabuk gereksizdir. Dışarıdaki mekanlara kullanılacak olan ünite yağış sebebiyle zarar görmemesi için kapatılmalıdır. Bu toz toplama sistemleri genellikle talaş tozu, metal tozu gibi ağır tanecikli fabrikalara kurulur. Hava sirkülasyonu çok önemlidir. En ufak bir toz kaçması ya da emişin sürtünmeli olması yangına ya da dumana sebebiyet verebilir. Toz toplama sistemlerinin fitingsleri bile Radius açısından çok farklı ve sirkülasyon için özel olarak imal edilir. Hatlar düz montaj edilmekle beraber en az dirsekle bitirilmelidir. Makine bağlantıları sabit değil mobil olmak zorundadır. Daha fazla ayrıntı için NEVA HAVALANDIRMA’ yı arayınız

2 mikron büyüklüğünün üzerindeki toz parçacıklarının %99.9’luk kısmını hem verimli hem de hızlı bir biçimde filtreler. Havanın akımından daha ağır olan partiküllerin düştüğü hazneye, toz yüklü hava girer. Bundan daha hafif olan parçacıklar ise hava akımında sıkışarak filtre torbalarına yükselirler. Hava filtre olan torbalardan geçtiği esnada, toz partikülleri de torbanın dış yüzeyi tarafında toplanır. Temizlenen hava toplayıcının üzerinden de dışa atılmaktadır.

Torbanın dış kısmında birikmiş tozu, toplama haznesine düşmüş ters çevrilmiş olan hava akışı sağlamaktadır. Bu durum torbanın dışarı doğru bastırmasına ve bir iç şok dalga üretmesine yarar. Bahsettiğimiz gibi bunu toz toplama haznesine düşmüş olan ters çevrilen hava akışı sağlamaktadır. Tüm temizleme işlemleri kolaylıkla ayarlanabilen bir zamanlayıcı ile kontrol edilmektedir.

Toz Toplama Sisteminin Temeli

İyi bir biçimde tasarlanmış olan toz toplama sistemleri, tozu sadece kirleten olarak değil aynı şekilde toz yakalama sistemlerinin nitelikleri biçiminde de düşünebilmelidir. Tozun işçiler üzerinde potansiyel bir zarar olduğu hususunda çeşitli incelemeler gerçekleştirilmelidir.

Toz Toplama Sisteminin Çalışma Alanları

Toz toplama sistemlerinin çalışma konusu dumanlı, tozlu ve talaşlı üretim yapmakta olan makinelerin çıkarmış olduğu tozu ve talaşı içerisine çekmektir. Diğer bir ismiyle havayı temizlemektir. Bu işlemi içerisinde bulundurduğu pervanenin dönmesiyle yapar. Yukarı kısımda da bahsettiğimiz üzere bu işlemi gerçekleştirdikten sonra bu toz ve talaşları toz toplama sistemleri içerisinde yer alan çuvala boşaltır.

Toz toplama makinesinin toplamda 3 adet emici sistemi bulunur. 2 emici baca kısmında yer alırken, diğer yer tarafında bulunur. Bacada yer alan emiciler, talaş üretimi yapan makinenin üzerinde biriken talaş ve tozu hortum vasıtasıyla içine çeker.

Toz Toplama Sistemleri Seçerken Dikkat

Toz toplama sistemleri seçerken, çalışılan ortam ve ortamdaki kirlenme biçimleri mutlaka düşünülmelidir. Örneğin talaş üretilen bir ortam ile kimyasal gazların bulunduğu ortamlarda kullanılacak olan toz toplama sistemleri birbirinden farklı olmalıdır. Makine çalışır durumda bulunuyorken mutlaka maske takılmalıdır. Makinede genel bakım işlemleri yapılırken, elektrikle olan ilişkisi mutlaka kesilmelidir. Yine genel bakım bittikten sonra tüm parçalar doğru bir şekilde yerleştirilmeli, eksik parça olması halinde kesinlikle çalıştırılmamalıdır.

Bakımı Kimler Yapmalıdır?

Makinenin bakımı, performansın maksimum seviyede olabilmesi için gereklidir. Ancak yanlış bakım, işlerin aksamasına, çeşitli iş kazalarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka profesyonel bakım işlemleri yapabilen yetkililer çağrılmalıdır. Makinenin alındığı yerden profesyonel bakım elemanları konusunda bilgi alınabilir.

Toz toplama, devamlı bir şekilde talaş dumanlı biçimde üretimler yapan makinelerin çıkan tozu ve talaşı içerisinde çeken sistemlerdir. Endüstri alanında çok sık bir biçimde kullanılmakta olan bu sistemler, insan sağlığını koruma konusunda yardımcı görev görmektedir. Özellikle bu ortamlarda çalışmak durumunda olan işçiler düşünüldüğünde, sağlıklarının olumsuz anlamda etkilendiği söylenebilir. Fakat toz toplama sistemleri, bu oluşuma engel olarak, işçilerin temiz hava solmalarını ve sağlıklı kalabilmeleri için temiz bir hava ortamı oluşturur.

Ancak bu sistem kullanılırken birkaç detaya mutlaka dikkat edilmelidir. İşte toz toplama sistemleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken o durumlar.

Toz Toplama Sistemleri Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Endüstriyel ortamlarda tercih edilen toz emme sistemlerinin farklı çeşitleri bulunur. Bu farklılıklar, çalışılan ortamda ortaya çıkan kirliliğin miktarı ve çeşidine göre değişim gösterir. Çalışılan ortama göre makine tercihi yapıldıktan sonra, mutlaka bu kurallara uyulmalıdır;

– Makine çalışır durumdayken işçiler veya orada bulunan kişiler mutlaka maske takmalı.

– Bakım işlemleri yapılırken, toz toplama sistemlerinin elektrik sistemi kesilmelidir. Yani elektrikle herhangi bir bağlantısı olmamalıdır.

– Periyodik biçimde bakımları mutlaka ama mutlaka yapılmalıdır. Bakımı profesyonel olan kişilerce yapıldıktan sonra, makinenin eksik bir parçası varken çalıştırılmamalıdır.

– Makinede arıza söz konusu olduğunda parça değişikliği gerekiyorsa bunu mutlaka bir kişi yapmalıdır. Böyle olmaması halinde iş kazası olması olası bir durumdur.

Toz Toplama Sistemleri Hangi Alanlarda Kullanılır?

Toz toplama sistemlerinin oldukça geniş bir kullanım alanı bulunur. Bu alanlarda tercih edilecek olan sistemler birbirlerinden farklı olabilir. Bu nedenle sistem tercih edilmeden önce mutlaka uzman kişilere danışılmalıdır. İşte toz toplama sistemlerinin kullanıldığı alanlar;

– Metal endüstride kullanılır.

– Kimyasal, plastik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır.

– Yağ buharları.

– Matbaa alanlarında.

– Kesme ve kaynak robotların kullanıldığı alanlarda tercih edilir.

– Cam, taş, toprak ve seramik üretim alanları.

– Çevre teknolojisinin kullanıldığı geri dönüşüm merkezlerinde bu sistem tercih edilebilir.

– Deri ve tekstil sektöründe toz toplama sistemleri tercih edilmektedir.

Hem kendiniz hem de çalışanlarınızın sağlığını korumak adına toz toplama sistemlerinizin sağlıklı bir şekilde çalışır olduğundan emin olunuz. Toz toplama sistemlerinin sağlıklı çalışma koşulları için gerekli olduğunu ve mutlaka bulunması gerektiğini unutmayın. Toz toplama sistemleri hakkında tüm detaylara ulaşmak ve bu alanda fiyat bilgisi almak için bizimle iletişime geçebilir veya sitemizi inceleyebilirsiniz. Dilerseniz, çalışma ortamınız hakkında bizlere bilgi vererek tercih etmeniz gereken toz toplama sistemlerini anında öğrenebilirsiniz.